”Vakava moite” – uskonnollinen fatwa

Näyttökuva 2017-09-21 kello 14.44.31

Kun piispanvaalien jälkimainingit kuohuu yli äyräiden, on syytä palauttaa mieleen mitä Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa (13.9) tapahtui kun siellä käsiteltiin tapaustani.

Kokouksen alkuperäisenä esityksenä oli lakimiesasessori Ritva Saarion esittämä varoitus. Se sai kaksi vastaesitystä: Jaakko Weuron ”moite” ja Teemu Laajasalon ”vakava moite”.

Niillä on ratkaiseva ero. Weuron moite kohdistui siihen, että olin toiminut (tietoisesti) vastoin piispojen nimenomaista kieltoa olla vihkimättä. Laajasalon ”vakava moite” kohdistui siihen, että olisin toiminut pappislupaustani vastaan. Myönnän edellisen, kiellän jälkimmäisen. Myönnän rikkoneeni tietoisesti piispojen (lainvastaista) ohjetta, mutta en pappislupausta. Olisin siis hyväksynyt Weuron esityksen, mutta en Laajasalon.

Monet näyttävät ajattelevan, että Laajasalon ”vakavilla moitteilla” haettiin ratkaisua jonka enemmistö voisi hyväksyä. Se on väärä tulkinta. Laajasalo etsi nimenomaan  ratkaisua jonka hän voisi hyväksyä. Jos hän ei olisi tehnyt omaa esitystä, niin äänestyksessä olisivat olleet vastakkain alkuperäinen eli Saarion esittämä varoitus ja Weuron esittämä moite. Silloin Laajasalon ääni olisi ollut ratkaiseva, koska äänet ennen häntä olisivat olleet tasan, 3-3. Laajasalo siis halusi välttää tämän tilanteen, ymmärrettävistä syistä. Nyt, omalla esityksellään, hän yritti kumartaa molempiin suuntiin, sekä konservatiiveihin että liberaaleihin, tyydyttämättä lopulta kumpaakaan leiriä. Päätös on epäpäätös, opportunistinen, kirkkopoliittinen veto.

Weuron esitys olisi voinut olla lopullinen ratkaisu koko ongelmaan. Nyt Laajasalon esitys hämärsi kirkkaan ja perustellun ratkaisun. Selkeästä hallinnollisesta ratkaisusta väännettiin juridiikan, kirkkolain, kaapuun kiedottu uskonnollinen rangaistus, fatwa, bulla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s