Voitto kotiin – nyt vihkimään!

Näyttökuva 2017-09-15 kello 19.32.34Tuomiokapitulin päätös, ”vakava moite”, on meille voitto, koska se ei ole rangaistus. Kapitulista todettiin minulle keväällä, että on ratkaisevaa, aionko jatkaa vihkimisiä. Seurauksena olisi rangaistus. Olin siis ehdonalaisessa. Vihkimällä heinäkuussa rikoin ehdonalaisen. ”Rikollisen” toiminnan jatkamisesta huolimatta kapituli ei antanut minulle rangaistusta. Heidän uhkailunsa kuivui kokoon. ”Vakava moite” on kuin löisi höyhenellä tai sanoisi, että ”tuhma poika, hyi-hyi, soo-soo.” Päätös on voitto, koska näinkin paatuneelle ”rikolliselle” rangaistukseksi tulee vain sormen heristystä. Piispat ja kapitulit ovat nyt voimattomia. He eivät enää pysty estämään meitä vihkimästä, koska eivät halua lähteä käräjöinnin tielle.

”Vakava moite” on puhdas fiktio. Se on Teemu Laajasalon opportunistisessa päässä kehittämää kirkkopoliittista nonsensea tai sitten jäljet johtavat Laajasalon henkiseen isään, emerituspiispa Eero Huoviseen, tähän omien poikapiispojensa, Jolkkosen ja Laajasalon taustalla hääräävään patriarkka-neuvonantajaan. Todennäköisesti Huovinen oli varoittanut Laajasaloa päästämästä asiaa hallinto-oikeuteen ja siksi kehottanut pidättäytyä äänestämästä rangaistuksen puolesta. On hyvin todennäköistä, että piispat ovat sopineet hallinto-oikeuden välttämisestä. Se tarkoittaa, että tämä sama höyhenellä lyöminen jatkuisi. Varoituksia ei tulisi, koska ne johtaisivat väistämättä hallinto-oikeuteen. Kyse on myös pappien yhdenvertaisuudesta. Samasta ”rikoksesta” ei voi antaa eri tuomioita. Jos minulle annetaan rikollisen toiminnan jatkamisesta ja ehdonalaisen rikkomisesta pelkkä vakava moite, niin muiden hiippakuntien on hankala perustella ankarampaa linjaa, erityisesti ensikertalaisten kohdalla.

”Vakava moite” on yritys samaan aikaan rangaista ja jättää rankaisematta eli se on kaikessa epämääräisyydessään kaikkia (erityisesti konservatiiveja) miellyttämään pyrkivä nahkapäätös. On huomattava, että Irja Askola olisi vapauttanut minut kokonaan. Hän yritti jopa jäävätä itsensä Kallion kirkossa tapahtuneen miesparin siunaamiseen osallistumisen tähden. Kapituli ei jääväystä hyväksynyt vaan tulkitsi Askolan osallistumisen siunaukseen vain läsnäoloksi ei osallistumiseksi itse aktiin. Kapitulissa varmasti tiedettiin Askolan osallistuneen siunaukseen tosiasiallisesti. Joka tapauksessa nostan Askolalle hattua. Pahoittelen myös turhia häneen kohdistamiani moitteita. Arvostan häntä avioliittoasiassa ja olen vilpittömän pahoillani, että Askola vaihtuu Laajasaloon, joka paljasti oikean karvansa viimeistään tämän päätöksen myötä.

Täydellisen vapauttava tuomio jäi yhden äänen päähän. Jos Laajasalo tai toinen pappisasessori Jaana Ahonen olisi kannattanut Jaakko Weuron huolella laatimaa eriävää mielipidettä lakimiesasessori Ritva Saarion ehdotukselle varoituksen antamisesta, olisi kapituli tehnyt täydellisen ratkaisun. Weuron mielipiteen mukaisessa päätöksessä olisin saanut vain moitteet piispan antamien ohjeiden noudattamatta jättämisestä. Nyt tehtiin Laajasalon aloitteesta epämääräinen päätös, vakava moite, jossa minua kehotetaan toimimaan pappislupauksen mukaisesti. Tämä jäi hiertämään, sillä en toiminut pappislupauksen vastaisesti, vaan päinvastoin, toteutin sitä. Myönnän kyllä toimineeni piispojen ohjeistusta vastaan.

Vaikka päätös oli voitto, se oli samalla syrjivä, tympeä ja rakkaudeton tuomitessaan samaa sukupuolta olevien vihkimisen. Se oli torjuva ele homoseksuaaleja kohtaan. Heille annetaan vähän hyväksyntää, vähän siunausta, vähän rakkautta mutta ei koskaan täydellisesti. He jäävät kirkossa aina b-luokan ihmisen asemaan. Perheoikeuden professori Urpo Kangas toteaa että ”vakava moite” ”on tuomiokapitulin keksimä tapa ilmaista oma käsityksensä siitä, että evankelisluterilaisen kirkon papin tulisi vihkiä vain heteroseksuaalisesti suuntautuneita ihmisiä avioliittoon.”

Kapituli jätti rankaisematta minua, jotta en voisi viedä päätöstä hallinto-oikeuteen. He ovat väärässä. Harkitsen vielä mitä tulen tekemään. Joka tapauksessa viimeistään nyt voimme juhlia voittoa ja julistaa avoimesti, että nyt me vihimme kaikki. Myös itse tulen jatkamaan vihkimisiä. Tämä tiedoksi avioon aikoville pariskunnille. Tämä tiedoksi myös tuomiokapitulille.

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s