Vastineeni tuomiokapitulille 15.7.2017 vihkimisestä

Näyttökuva 2017-08-29 kello 8.24.19

Toimitin miesparin avioliittoon vihkimisen Kallion kirkossa la 15.7.2017. Sain kesäkuussa tiedon ystävältäni pariskunnasta joka etsi vihkivää pappia.

Vihkimäni pariskunnan sähköposti ystävälleni 5.6.2017:

Moikka X,

Löysin sinut netin syövereistä, sivulta missä on listattuna homopareja vihkiviä pappeja. 

Me olemme menossa naimisiin mieheni kanssa… ja meille olisin kovin tärkeää löytää pappi, joka meidät vihkii. Meille on varattu Kallion kirkko tuolle päivälle klo 17.00. Teemu Laajasalolta emme saa apua vihkivän papin etsinnässä, joten käännyimme Googlen puoleen. 

Kysyisinkin neuvoa, että onko meidän mahdollista saada Kallion kirkkoon pappi, joka meidät voi vihkiä ja olisiko sinun kauttasi mahdollista saada apua? Tai olisitko sinä mahdollisesti vapaa tuona päivänä? 

Ystävällisin terveisin,

 y ja z

Vihkimäni pariskunnan sähköposti minulle 11.6.2017:

….Ja tosiaan olen ollut yhteydessä alunperin Kallion seurakuntaan ja heidän välityksellään Teemu Laajasaloon. Seurakunta ensin kieltäytyi ottamasta varaustamme vastaan kunnes sitten Teemun kanssa keskustelemalla hän hyväksyi varauksemme. Ollaan aina pidetty Kallion kirkkoa meille tärkeänä symbolina ja halutaan juuri siellä mennä naimisiin, myöskin se on tuntunut aina sateenkaariystävälliseltä, mitä se ei nyt sitten ollutkaan. Olen käynyt kevään ajan mailikeskustelua Teemun kanssa, mutta hän tosiaan vastaa kerran viikossa jos sitäkään. Ensin puhuttiin että vihkiminen onnistuu, mutta keväällä takki kääntyi ja sitten puhuttiin jostain rukoushetkestä. Me ei sellaista haluta, vaan oikea vihkiminen kirkossa ilman maistraattisähellystä. Onneksi löysimme nyt tällaisen ryhmän teitä pappeja, jotka vihitte pareja seksualisuuteen katsomatta. Ja apu saatiin heti, vaikkei ensimmäiselle aikataulu antanutkaan periksi.

Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo oli siis kieltänyt pariskunnalta avioliiton vihkimisen Kallion kirkossa ja sen sijaan ehdottanut heille rukoushetkeä. Kallion papit eivät olleet Laajasalon mukaan toimitukseen käytettävissä. Pariskunta kertoi minulle Laajasalon suhtautumisen heihin olleen kaiken kaikkiaan ”pöyristyttävää”. Laajasalo toimi siis Kallion seurakuntaneuvoston päätöksen vastaisesti. Olimme tehneet neuvostossa päätöksen kirkon avaamisesta samaa sukupuolta olevien vihkimisille. Laajasalo ei olisi kirkkoa halunnut avata, mutta taipui enemmistön edessä. Silti hän on toiminut käytännössä päätöksen vastaisesti, kuten vihkimäni parin kuvauksista voi todeta.

Katsoin olevani velvoitettu vihkimään pariskunnan jo pelkästään Kallion seurakuntaneuvoston päätöksen vuoksi. Pelastin toiminnallani Kallion seurakunnan mainetta sateenkaariseurakuntana. Teologisina ja moraalisina perusteluina vihkimiselle viittaan kahteen edelliseen tuomiokapitulille toimittamaani selvitykseen. Vetoan myös piispa Irja Askolan toimintaan, kun hän osallistui miesparin avioliiton siunaamiseen Kallion kirkossa 4.7.2017. Askola on siis ”syyllistynyt” samanlaiseen ”rikokseen” kuin minä. Avioliittoon siunaamisessa ja vihkimisessä ei ole teologisesti mitään eroa. Itse asiassa, kirkon kannalta, siunaamisen pitäisi olla rangaistavampi teko kuin vihkimisen. Se on puhtaasti teologinen akti, kun taasen avioliittoon vihkimisessä on juridinen, yhteiskunnallinen puolensa, joka velvoittaa pappia viranomaisena. Siunaamiseen ”syyllistyvä” toimii puhtaasti teologisin perustein ilman viranomaisvelvoitetta. Vetoan myös siihen, että samaa sukupuolta olevien avioliiton vihkimisiä ja siunaamisia on toimitettu 1.3. jälkeen kahdeksassa eri hiippakunnassa yhteensä 38, joista 21 vihkimistä ja 17 siunaamista. Kaiken tämän valossa minun rankaiseminen olisi hyvin epäjohdonmukaista ja kaksinaismoralistista.

Ilmoitan myös siunanneeni miesparin avioliiton tuona samaisena päivänä 15.7. Yhteensä olen vihkinyt kolme samaa sukupuolta olevaa paria ja siunannut neljä. Ensimmäisessä selvityksessäni kapitulille mainitsin aikovani jatkaa vihkimisiä ja ilmoittaa julkisesti olevani niihin käytettävissä. Tulen tekemään niin myös jatkossa.

 

Helsingissä 29.8.2017

Kai Sadinmaa

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s