Vetoomukseni piispanvaaleihin sateenkaariväen puolesta

Näyttökuva 2017-08-15 kello 13.04.57.pngHelsingin piispanvaalit ovat huomenna keskiviikkona. Niille, jotka eivät vielä ole ääntänsä antaneet, esitän vetoomuksen sekä sateenkaariväen, että heitä vihkivien pappien puolesta.

Kaksi naisehdokasta ovat myönteisiä samaa sukupuolta olevien liitolle eivätkä myöskään pidä hyvänä rankaista vihkiviä pappeja. Teemu Laajasalo on toista maata. Hän on antanut ymmärtää julkisuudessa olevansa samaa sukupuolta olevien avioliiton takana. Laajasalon toiminnan valossa asia näyttää aivan erilaiselta.  Hän on ilmoittanut hyväksyvänsä liiton silloin kun kirkko hyväksyy sen eli päättää siitä demokraattisesti. Kirkolliskokouksessa asian muuttamiseen vaaditaan ns. määräenemmistöpäätös. Tämä tarkoittaa, että ¾ kirkollisedustajista puoltaa muutosta. On hyvin epätodennäköistä, että tällaista määräenemmistöä saadaan aikaiseksi tällä, seuraavalla istuntokaudella tai tämän jälkeenkään.  Laajasalon täytyy tietää, että muutoksen aikaan saaminen kestää todella pitkän ajan. Ketkä tätä muutosta joutuvat odottamaan? Ne samaa sukupuolta olevat vihkiparit, jotka haluavat solmia avioliittonsa kirkossa Jumalan kasvojen edessä.

Laajasalon vastustava kanta tuli ilmi mm. piispa Irja Askolan kanssa käymässäni kanteluuni liittyvässä keskustelussa sekä Kallion kirkossa toimittamassani samaa sukupuolta olevan parin vihkimisessä.

Askola painotti moneen kertaan, että kriittinen pointti on se, ilmoitanko vastineessani jatkavani vihkimisiä. Siinä tapauksessa kapituli joutuu äänestämään rangaistuksesta. Askola pitää luultavana, että siinä tapauksessa me häviäisimme äänestyksen. Me? Askola antaa siis ymmärtää, että hän asettuisi äänestyksessä minun kannalleni. Uskon sen. Hän on puolellamme. Askolan puheesta tuli myös ilmi, kuinka rangaistuksen puolesta äänestäisivät ainakin tuomiorovasti Matti Poutiainen, asessori Teemu Laajasalo ja lakimiesasessori Ritva Saario. Laajasalo on tässä kysymyksessä osaltaan vaa-ankieli asemassa. Hän voi päättää, rangaistaanko pappia samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä vai ei. Kyse ei ole vain minun tapauksestani, vaan tapaukseni toimii ennakkotapauksena muille vastaaville kanteluille.

Vastineessani tein selväksi, että jatkan vihkimisiä. Kapitulilla on jo tiedossa Kallion kirkossa kesällä toimittamani vihkimys. He pyysivät siitä selvityksen ja käsittelevät sen yhdessä koko tapaukseni kanssa ke 13.9. On hyvin todennäköistä, että kesän vihkimiseni on lopullinen niitti kapitulin antamalle rangaistukselle.

Askolan puheet eivät jättäneet mitään epäselvyyttä Laajasalon kantaan. Lisävahvistusta tuo Kallion kirkossa vihkimäni samaa sukupuolta olevan parin sähköpostit ystävälleni ja minulle. Pariskunta kertoi Laajasalon suhtautumisen heihin olleen ”pöyristyttävä”.

Vihkimäni pariskunnan sähköposti ystävälleni 5.6.2017:

Moikka X,

Löysin sinut netin syövereistä, sivulta missä on listattuna homopareja vihkiviä pappeja. 

Me olemme menossa naimisiin mieheni kanssa… ja meille olisin kovin tärkeää löytää pappi, joka meidät vihkii. Meille on varattu Kallion kirkko tuolle päivälle klo 17.00. Teemu Laajasalolta emme saa apua vihkivän papin etsinnässä, joten käännyimme Googlen puoleen. 

Kysyisinkin neuvoa, että onko meidän mahdollista saada Kallion kirkkoon pappi, joka meidät voi vihkiä ja olisiko sinun kauttasi mahdollista saada apua? Tai olisitko sinä mahdollisesti vapaa tuona päivänä? 

Ystävällisin terveisin,

 y ja z

Vihkimäni pariskunnan sähköposti minulle 11.6.2017:

….Ja tosiaan olen ollut yhteydessä alunperin Kallion seurakuntaan ja heidän välityksellään Teemu Laajasaloon. Seurakunta ensin kieltäytyi ottamasta varaustamme vastaan kunnes sitten Teemun kanssa keskustelemalla hän hyväksyi varauksemme. Ollaan aina pidetty Kallion kirkkoa meille tärkeänä symbolina ja halutaan juuri siellä mennä naimisiin, myöskin se on tuntunut aina sateenkaariystävälliseltä, mitä se ei nyt sitten ollutkaan. Olen käynyt kevään ajan mailikeskustelua Teemun kanssa, mutta hän tosiaan vastaa kerran viikossa jos sitäkään. Ensin puhuttiin että vihkiminen onnistuu, mutta keväällä takki kääntyi ja sitten puhuttiin jostain rukoushetkestä. Me ei sellaista haluta, vaan oikea vihkiminen kirkossa ilman maistraattisähellystä. Onneksi löysimme nyt tällaisen ryhmän teitä pappeja, jotka vihitte pareja seksualisuuteen katsomatta. Ja apu saatiin heti, vaikkei ensimmäiselle aikataulu antanutkaan periksi.

Laajasalo toimi Kallion seurakuntaneuvoston päätöksen vastaisesti. Olin kokouksessa jossa teimme päätöksen kirkon avaamisesta samaa sukupuolta olevien vihkimisille. Laajasalo ei olisi kirkkoa halunnut avata, mutta taipui enemmistön edessä. Silti hän toimi käytännössä päätöksen vastaisesti, kuten vihkimäni parin kuvauksista voi todeta.

Piispan rooli tulee olemaan erittäin merkittävä taistelussa samaa sukupuolta olevien oikeuksien ja tasa-arvoisen avioliiton kirkollisen vihkimisen puolesta. Haluammeko tosiaan mennä tässä asiassa taaksepäin piispa Irja Askolan viitoittamalta tieltä? Toivottavasti emme.

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s