Marttyyri-arkkipiispa Oscar Romero ja Kari Mäkinen

El Salvadorilainen arkkipiispa Oscar Romero ammuttiin alttarille, kun hän oli toimittamassa messua pienessä kappelissa San Salvadorissa maaliskuussa 1980. Murhaajat kuuluivat hallituksen kuoleman partioon, joiden jäsenet olivat saaneet taistelukoulutusta Yhdysvalloissa, Georgiassa, Latinalaisen Amerikan hallitusten sotilaille tarkoitetussa koulutuskeskuksessa, School of Americasissa.

Näyttökuva 2016-05-12 kello 11.41.50

Romero oli noussut keskushahmoksi taistelussa vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin ja jatkuvaan sortoon syyllistynyttä maan hallitusta vastaan. Hänet tunnettiin kansan keskuudessa nimellä Ääni äänettömille.  Romero oli omin silmin todistanut hallituksen väkivallantekoja ja murhia. Hän oli nähnyt köyhien maattomien kärsimyksen ja hallituksen sorron heitä kohtaan. Hallituksen lisääntynyt väkivalta sosiaalisesti suuntautuneita pappeja ja kirkon maallikoita kohtaan kannusti ja rohkaisi häntä toimintaan.

Kun hallitus murhautti Romeron ystävän, ihmisoikeusaktivisti, jesuiittapappi Rutilio Granden, Romeron esiintyminen muuttui yhä rohkeammaksi. Päivä Granden murhan jälkeen, Romero piti koko maata häkellyttävän saarnan. Hän puolusti Grandea ja tämän toimintaa, vaati köyhille sosiaalista ja taloudellista oikeudenmukaisuutta sekä kutsui kansalaiset jatkamaan Granden profeetallista työtä. Protestoidakseen hallituksen osallisuutta Granden murhaan, Romero sulki kolmeksi päiväksi seurakuntien ylläpitämät koulut ja perui yhdeksi sunnuntaiksi messut kaikissa maan kirkoissa, pääkatedraalia lukuun ottamatta, jossa Romero itse toimitti messun saarnaten tulenpalavasti ja vaatien murhan tehneille tuomiota.

Romerosta tuli mitään pelkäämätön profeetta, joka seisoi köyhien rinnalla, tuomiten väkivallan heitä kohtaan, julistaen oikeudenmukaisuutta ja rauhaa. Hän kirjoitti USA:n presidentti Jimmy Carterille avoimen kirjeen, jossa hän pyysi Yhdysvaltoja lopettamaan El Salvadorin köyhiä sortavan hallituksen aseellisen tukemisen. Olemme lopen kyllästyneitä aseisiin ja ammuksiin, Romero totesi kirjeessään.

Romero tiesi odottaa murhaa. Hän puhui siitä usein. Minua on usein uhattu kuolemalla. Hän vakuutti olevansa valmis hyväksymään marttyyriuden, jos hänen verensä voisi edesauttaa kansallisten ongelmien ratkaisussa.

Kristittynä en usko kuolemaan ilman ylösnousemusta. Jos he tappavat minut, minä nousen uudelleen El Salvadorin kansassa. Jos uhkaukset täyttyvät, tästä hetkestä lähtien uhraan vereni Jumalalle El Salvadorin lunastukseksi ja ylösnousemukseksi. Olkoon vereni vapauden siemen ja merkki toivosta, joka on pian todellisuutta.

Oscar Romero antoi elämänsä siinä uskossa, että rauha ja oikeus voittaisivat jonain päivänä. Hän elää nyt kaikissa niissä jotka jatkavat väkivallatonta taistelua oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta. Romero oli häikäisevä merkki Jumalan aktiivisesta läsnäolosta maailmassa, elävä symboli taistelussa oikeudenmukaisuuden puolesta ja siitä millainen kirkko voisi olla, taisteleva kirkko.

On aika astua Romeron jalanjäljissä. Kirkon ja kristittyjen on aika radikalisoitua ja asettua taisteluun niin sanoin kuin teoin oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta. Arkkipiispa Mäkinen voisi Romeron tavoin perua jumalanpalvelukset yhdeksi sunnuntaiksi kaikissa Suomen kirkoissa, Turun tai Helsingin tuomiokirkkoa lukuun ottamatta. Siellä Mäkinen voisi pitää tulenpalavan saarnan epäoikeudenmukaista ja eriarvoistavaa politiikkaa toteuttavaa ja köyhiä sortavaa hallitusta ja eliittejä vastaan. Mäkisen tulisi rohkeasti tuomita maan hallitus ja eliitit, jotka ovat romuttamassa yhteiskunnan suojaavia rakenteita, viemässä heikommilta hyvän elämän mahdollisuudet, syyllistämässä kansalaisia ja jotka ovat antamassa maamme saalistajien armoille. Kirkon on rohkeasti ja pelkäämättä asetuttava taisteluun maan eliittejä vastaan köyhien rinnalle oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s