Ääripääajattelun musta aukko

Professori Heikki Hiilamo kulkee Selänteen ja Niinistön jalanjäljissä ääripää-ajattelun mustaan aukkoon.

On turha vaatia tolkkua, koska keskitietä ei enää ole. Samalla ei voi välttyä vaikutelmalta, että molemmilla puolilla rintamaa keskustelua ylläpidetään ja jopa kärjistetään irtopisteiden hankkimiseksi. On vaara, että ääripäät hakeutuvat yhä kauemmaksi toisistaan eikä väkivallalta vältytä.

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1455249808686?jako=b4c35b2f3da284738a509ed7b6a61f1a&ref=fb-share

Näyttökuva 2016-02-14 kello 11.29.33

On toistettava toistamista päästyään, että tässä taistelussa on lopulta kyse jakamattomasta ihmisarvosta. Siinä ei ole ääripäitä. Arvo joko annetaan joillekin ihmisille/ihmisryhmille tai ei anneta. Hiilamo monien muiden mukana antaa ymmärtää, että olisi joku välimuoto. Ei ole! Tästä emme voi antaa tuumaakaan periksi. Jokaisella ihmisellä on yhtäalainen ihmisarvo, ihonväriin, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen, ikään, varallisuuteen, yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Emme voi sanoa sekä kyllä ja ei. On valittava kenen joukoissa seisoo. On vastuutonta tehdä ”ääripäitä” ymmärtäviä, ”objektiivisia” analyysejä, kun yhteiskunnallinen tilanne vaatii voimakasta kannanottoa ihmisarvon puolesta.

Hiilamo peräänkuuluuttaa kärjistyneessä tilanteessa ilmiön taustojen ymmärtämistä. Se on hyvä. Niin hän kiitettävästi tekeekin, mutta lopulta melkoisen hampaattomasti, ydinongelmaa hämärtävästi. Hiilamo ei tuo esiin yhteiskunnallisen eriarvoistumisen perussyytä, joka ei ole taloudellinen vaan moraalinen. Eriarvoistumisen nostattama muukalaisvihamielisyys ei johdu talouskasvun hiipumisesta vaan systeemisestä epäoikeudenmukaisuudesta. Eriarvoistuminen ei johdu epämääräisestä globalisaatiosta vaan ideologisista valinnoista, järjestelmään sisäänrakennetusta mekanismista, jonka ylin määrittävä prinsiippi on voiton tuottaminen omistajille hinnalla millä hyvänsä.

Puuttumatta ongelmien taustoilla vaikuttaviin poliittiisiin valintoihin, Hiilamo tahtomattaan näyttää vihreää valoa vallitsevalle politiikalle ja  vapauttaa vastuusta epäoikeudenmukaisuutta ja eriarvoistumista tuottavaa politiikkaa ajavan valtablogin. Voimakkaasti lisääntynyt eriarvoistuminen ei ole vahinko vaan se on ollut tietoista ja haluttua. Meillä on köyhiä, koska eliitit haluavat niin. Meillä on marginaalin työnnetyt, koska kilpailuyhteiskunnassa on pakko olla voittajia ja häviäjiä. Meidän on pakko purkaa hyvinvointivaltio rikkaiden ja voittajien tähden. Omistajien on saatava lisää voittoa. Kaikki inhimilliset toiminnot on alistettava yksityiseen voiton pyyntiin. Kapitalistinen markkinatalous tarvitsee massiiviset työttömien armeijat, jotta työtä tekevät pidetään kurissa ja palkkamalttiin sopeutuvina – alistettuina ja alistuneina. Valtion tehtävä ei ole enää suojella yksityisiä kansalaisia vaan rikkaiden omistuksia ja markkinoiden “vapautta”, suurten pankkien ja yhtiöiden ryöstöretkiä.

Kyse on nollasummapelistä, jossa vahvat ja röyhkeät korjaavat potin, kun köyhät ja heikot laitetaan tappelemaan verissä päin toistensa kanssa rikkaan pöydiltä tippuvista murusista. On menossa laillistettu ryöstö, puhallus jossa varallisuus imuroidaan rikkaiden taskuun. Rasismin ja fasismin nousu kumpuaa ideologisesta talouskuri- ja valtion alasajopolitiikasta, vallitsevasta ryöstökapitalismista, joka on ytimeltään fasistista, ihmisyyttä halveksivaa, ulosulkevaa. Syntipukkeja ovat lopulta kaikki häviäjät, niin turvapaikanhakijat kuin työttömät ja muut heikommassa asemassa olevat. Ensin heiltä viedään elämisen mahdollisuudet ja sitten koko ihmisarvo. He ovat ylijäämää, jätettä, jotka eivät kelpaa kuin poisheitettäväksi.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s