Tolkut – vaikeneva enemmistö

Presidentti Sauli Niinistö piti valtiopäiväavajaisten puheen, jossa hän kommentoi ajankohtaista turvapaikkakysymystä.

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=341374&nodeid=44810&contentlan=1&culture=fi-FI

Näyttökuva 2016-02-03 kello 18.51.44

Niinistö aloitti puheen kuin isä, joka nuhtelee lapsiaan. Kaikki olivat syyllisiä toistensa haukkumiseen, erityisesti suvaitsemattomat ja suvaitsevaiset. Niinistön mielestä nyt oli tolkun aika, kuten hänen mainitsema iisalmelainen kirjailija Jyri Paretskoi totesi kolumnissaan.

http://www.iisalmensanomat.fi/news/tolkun-ihmiset/

Tolkkujen apostoli Paretskoi ylistää kolumnissaan hiljaista suurta enemmistöä, tolkku-ihmisiä, jotka eivät sorru turvapaikanhakijakeskustelussa kumpaankaan äärilaitaan.

“Väitetään, että maahanmuuttokysymykset jakavat kansamme kahtia. Se on vale. Ääripäiden välissä on valtava enemmistö, tolkun ihmiset.”

Tolkku-kansa ja tolkku-presidentti Niinistö haluavat siis asettua keskelle. He eivät halua olla kummassakaan ääripäässä. He eivät siis halua olla siinä ääripäässä, joka huutaa “uunit auki” turvapaikanhakijoille, mutta eivät myöskään siinä ääripäässä, joka haluaa pitää nämä uunit kiinni. He eivät halua rasistien tavoin kyseenalaistaa turvapaikanhakijoiden ihmisarvoa, mutta eivät he myöskään halua niitä suvakkien tavoin puolustaa. Mitä tolkun ihminen sitten haluaa? No, hän ei halua mitään muuta kuin elää rauhassa omaa elämäänsä. Tolkun ihmistä harmittaa kun kiistellään joka asiasta. Hän on tuskastunut. Mistä ne nyt taas meuhkaa, hän ajattelee. Tolkun ihminen ei halua mitään muuta kuin elää arkeaan, käydä töissä, hoitaa lapsia, katsella televisiota jne. Tolkku ihminen haluaa elää normaalisti normaalia elämää. Kaikki tämä sataa rasistien laariin.

Naisasialiitto Unioni kuvaili tolkun ihmisiä osuvasti Niinistön puheen Fb-kommentissaan.

https://www.facebook.com/naisunioni/posts/1329458763746878

Kommentti on niin loistava, että lainaan sen tähän kokonaisuudessaan:

”Nyt on kovasti puhuttu ääripäistä ja tolkun ihmisistä, kun presidenttikin otti asiaan kantaa. Tolkun ihminen on hiljaa ja näkymätön. Sen sijaan sellaiset rasismista ja yleisistä ihmisoikeuksista näkyvästi ja julkisesti puhuneet järjestöt kuten esimerkiksi SPR, Pakolaisapu ja Naisasialiitto Unioni – ja nyt jopa poliisi ja kirkko – on määritelty rasististen äänenpainojen hallitsemassa julkisessa keskustelussa ääripääksi, joka joutuu vastaanottamaan haukkumista, törkypostia ja uhkauksia, koska he rohkenevat sanoa sen, mikä on ilmeistä kaikille. Suomessa nousee kovaa vauhtia huolestuttava rasistinen ja pahimmillaan äärinationalistinen yhteiseurooppalainen liike, jonka ruotsalainen siipi yritti eilen Tukholmassa pahoinpidellä kadulla asuvia pakolaislapsia. Suomessa he heittävät polttopulloja ihmisten koteihin.

Kun maltillinen enemmistö on hiljaa, se ei ole teko, josta ”tolkun ihmisen” tulisi taputtaa itseään olalle. Hiljaisuudelle on historiassa toinenkin määritelmä: ”maltillinen” sivustakatsoja on ollut järjestelmällisesti historian karmeimpien tekojen mahdollistaja, ihmiskunnan kriisistä toiseen.

Julkiseen keskusteluun osallistuvat naisten oikeuksien puolesta taistelevat tahot, ihmisoikeusperiaatteen kunnioittamista vaativat bloggaajat, nationalistista uhoa keppihevosten tai pellenaamioiden kanssa karnevalisoivat ihmiset eivät ole ääripää. He ovat se rohkeiden joukko, joka uskaltaa puhua kun muut vaikenevat. Ja joka jää yhä enemmän yksin, kun hiljainen enemmistö siirtää keskipistettä etäämmälle, kohti vihan normalisointia.

Tämän ilmiön puki sanoiksi jo Martin Luther King kirjeessään Birminghamin vankilasta vuonna 1963, viisi vuotta ennen kuin hänet murhattiin:

”First, I must confess that over the last few years I have been gravely disappointed with the white moderate. I have almost reached the regrettable conclusion that the Negro’s great stumbling block in the stride toward freedom is not the White Citizen’s Council-er or the Ku Klux Klanner, but the white moderate who is more devoted to ”order” than to justice; who prefers a negative peace which is the absence of tension to a positive peace which is the presence of justice; who constantly says ”I agree with you in the goal you seek, but I can’t agree with your methods of direct action;” who paternalistically feels he can set the timetable for another man’s freedom; who lives by the myth of time and who constantly advises the Negro to wait until a ”more convenient season.”

Shallow understanding from people of goodwill is more frustrating than absolute misunderstanding from people of ill will. Lukewarm acceptance is much more bewildering than outright rejection.”

Martin Luther Kingin puhe on vastaansanomaton. Tässä viimeinen kappale Kingin tekstistä suomeksi:

”Hyväntahdon ihmisten pinnallinen ymmärrys on paljon turhauttavampaa kuin pahantahdon ihmisten absoluuttinen ymmärtämättömyys. Penseä hyväksyntä on paljon harhauttavampaa kuin suora hylkäys.”.

Tolkun ihmisillä ja tolkku-presidentti Niinistön arvomaailmassa järjestys ajaa oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien edelle. Kunhan he saavat vain elää rauhassa. He rakastavat negatiivista rauhaa ilman jännitteitä enemmän kuin positiivista rauhaa, joka edellyttää oikeudenmukaisuuden läsnäoloa ja siten väistämätöntä taistelua sen puolesta. Niinistön mielestä avunpyytäjät uhkaavat romuttaa arvojärjestelmämme. Tosiasiassa he paljastavat arvottoman järjestelmämme, jossa ylimmäksi ja ainoaksi arvoksi on nostettu voiton maksimointi, hinnalla millä hyvänsä.

Tolkkujen presidentiksi julistautuneen Sauli Niinistön valtiopäiväavajaisten puhe oli  täysin tolkuton. Se oli piilorasistinen yritys asettua keskelle asiassa missä ei ole keskustaa. Ihmisarvossa ei ole ääripäitä. Se on jakamaton. Joko ne annetaan joillekin ihmisryhmille tai ei. Niinistö salonkikelpoisti rasistista puhetta, loi sille kasvutilaa. Puhe osoitti kuinka rasismista on tullut yhteiskunnan uusi normaali. Niinistö antautui äärioikeistolle ja persuille. Vaikka me olemme yksi maailman rikkaimpia maita, niin meillä ei Niinistön mielestä ole varaa auttaa. Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg seurasi presidentin puhetta ”lähinnä kauhistuneena ja hämmentyneenä”. Hemberg toivoi, ettei suurimman osan (suomalaisten) arvomaailma ole samanlainen kuin Niinistön.

http://www.hs.fi/politiikka/a1454474974366?jako=bc06ce66e1a78482db4fb7f0dbde960d

Jos Niinistö olisi ollut moraalisesti suoraselkäinen, hänen olisi pitänyt heti puheensa aluksi tuomita rasistiset puheet ja toimet ja asettua tinkimättömästi puolustamaan niiden ihmisarvoa, joilla se nyt on törkeästi kyseenalaistettu, siis turvapaikanhakijoiden. Niinistö kuitenkin pesi kätensä kuin Pilatus. Se oli löysää ajattelua tai sitten hyvin tarkkaan harkittua.

Maahanmuuttokriittisyys ei ole enää oikeistopopulistien rasistinen teema vaan politiikan valtavirtaa. Kun tärkeisiin poliittisiin kysymyksiin ei voi enää vaikuttaa ja kun valtio ei ole enää halukas/kykenevä suojelemaan kansalaisia globaalien markkinoiden aiheuttamalta epävarmuudelta ja repivyydeltä, kääntää poliittinen eliitti kansan katseet syntipukkiin, maahanmuuttajaan. Näin toimii hajoita ja hallitse – periaate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

10 kommenttia artikkeliin ”Tolkut – vaikeneva enemmistö

 1. kajjaanilainen

  Huom. toimittajat tms.
  Pikkasen taivutetaan väärin 😃😃
  Se ei ole ”tolkun ihmisistä” vaan ”tolkuista ihmisistä” jne.
  Tolkku tai tolokku, niinkuin Kainuussa sanotaan, on adjektiivi!

  Tykkää

 2. Kunhan pohdin

  Tajuaakohan nää tolkun ihmisiä perseilyn hiljaisesta hyväksynnästä syyttävät ihmiset, että tossa putoaa samalla pohja pois argumentilta ”suurin osa muslimeista on maltillisia”? No ehkä onkin, mutta eivätpä kovin aktiivisesti näytä fundisten touhuihin puuttuvan. Hyvin pieni vähemmistö yrittääkään luotsata uskontoaan nykymaailmaan sopivaksi.

  Tykkää

 3. P Magnus

  Harvoin viitsin kommentoida tällaisiin kirjoituksiin. Tällä kertaa teen syystä toisin.

  Kysymys, joka tulee mieleen: onko kirjoittaja ihan tosissaan? Näkeekö hän todellakin asiat niin, että maltti on kiihkoilua pahempaa? Elintilan antaminen muille on hyökkäämistä heikompaa? Se, että antaa muiden elää tavallaan ja itse elää tavallaan, on halveksittavaa? Se, että ei kiusaa toisin ajattelevia, on halveksittavaa? Rauhan arvostaminen riitelyn yli on tuomittavaa?

  Tämä jos mikä on fasismia. Ja vieläpä sellaista, joka on kääriytynyt ylemmyydentunteen ja itsejulistetun hyvyyden kaapuun.

  Tykkää

  1. Antaa muiden elää tavallaan? Toki, jos kunnioitetaan ihmisarvoa, mutta jos ei, niin meidän velvollisuutemme on vastustaa sitä niin hyvin kuin kykenemme. Nyt on sen aika. Vetäytyminen tästä taistelusta on mitä suurinta vastuuttomuutta.

   Tykkää

 4. Hyvä kirjoitus, vaikkakin olen useimmista kohdista eri mieltä. Mielestäni Tolkun ihminen ei kuulu hiljaiseen enemmistöön. Hänellä on mielipiteitä, joiden pitäisi olla ihan relevantteja ja järkeveiä, mutta nykyisessä keskustelussa niiden esittämistä pitää hävetä, ettei tulla sanomaan, että puolustelee rasisteja.

  Teemu Selänne ja Sauli Niinistö ovat tolkun ihmisiä. He rikkoivat hiljaisuuden ja tulivat esiin mielipiteineen. Kritiikkiä tuli ja suvakit suuttuivat. ”Suvakit” on muutes harhaanjohtava termi. He ovat antirasisteja. Omassa blogissani tätä höpinää kaaviokuvan kera http://opintoputki.blogspot.fi/

  Tykkää

  1. etulybly

   ”Suvakit” todellakin on harhaanjohtava termi. Se on oikeistopopulistien kehittämä uusi sana jolla voidaan tarpeen tullen mollata ja mitätöidä keskustelussa hankalaksi osoittautuvan puheenvuoro tai kannanotto. Se on uusiokieltä jonka mediakin on valitettavasti ottanut käyttöön ja esitellyt sen ”suurelle yleisölle” joka myös on oikein tyytyväisesti ottanut sen omakseen. Sen avulla oikaistaan juuri sen keskusteluosion läpi keskustelussa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s