Veren tahrimat kätemme

Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkosto SaferGlobe julkaisi uuden asevalvontaraportin 2015. Se kertoo oleellisen ihmisiä liikuttavista ja maailmaa järisyttävistä voimista. Asevalvontaraportin luettuaan ei tarvitse ihmetellä maailmalla ja Pohjan perukoilla vyöryvää pakolaistulvaa. Raportti valaisee myös Suomen asemaa ja osallisuutta maailman konflikteihin. Se tuo esiin kuinka Suomen asevienti ja -tuonti liittyy läheisesti Yhdysvaltain globaaliin strategiaan ja maamme NATO-lähentymiseen. Puolustusministeriön tavoitteena on saavuttaa vuoteen 2020 mennessä mahdollisuudet NATO-liittoutumiselle puolustusmateriaalin osalta. Tästä esimerkkinä voi mainita Suomen vireillä olevan kaupan amerikkalaisen asejätti Lockheed Martinin kanssa uusien ohjuksien ostamisesta jopa 150 miljoonalla dollarilla.

Suomi on kiinteä osa läntistä yhteisöä, niin henkisesti, taloudellisesti kuin sotilaallisesti. Merkittävimpiä aseiden tuojia Suomeen ovat Ruotsin jälkeen Yhdysvallat, Ranska ja Italia. Suomen ulkopoliittisia linjauksia määrittää asemoituminen Yhdysvaltain rinnalle, sen uuskolonisaatioon ja imperialistisiin pyrkimyksiin. Suomalaisten sotilaiden läsnäolo Afganistanissa ei ole ollut enää perinteistä rauhanturvaamista vaan sotaa. Suomi on sotkeutunut suurvaltapolitiikkaan myös Venäjän ja Ukrainan välisessä kriisissä, kun oululainen Noptel Oy on toimittanut Ukrainaan tuhat laseretäisyysmittaria. Vaikka puolustusministeri Haglund ja ulkoasiainministeri Tuomioja vakuuttivat laitteiden rauhanomaisesta käytöstä, ovat ne mahdollisesti päätyneet sotilasaseisiin. Ukrainassa mittareiden vastaanottaja, Thermal Vision Technologies, esittelee verkkosivuillaan etäisyysmittaria sotilaspukuisten henkilöiden kiikareihin asennettuina. Sivuilla kerrotaan myös laitteiden sopivan aseisiin ja sotilaskäyttöön.

Suomi on läsnä aseiden kautta myös Lähi-Idässä, maailman strategisesti tärkeällä geopoliittisella alueella, Persianlahden räjähdysherkässä ruutitynnyrissä. Saudi-Arabiasta, yhdestä maailman epädemokraattisimmasta maasta on tullut Suomen yksi tärkeimmistä sotatarvikkeiden ostajista. Vastikään Suomi teki saudien kanssa paljon kohua ja arvostelua herättäneen, korruptiosyytöksiä ja salailua sisältäneen, 50 miljoonan euron kranaatinheitinkaupan. Kaupalla on merkitystä myös Suomen USA-suhteille. Se on osa Yhdysvaltojen 5,8 miljardin dollarin arvoisesta asekaupasta Saudi-Arabian kanssa. Kraanatinheittimien lisäksi Suomi on vienyt saudeille tykistön tulenjohtamiseen tarkoitetun säähavaintojärjestelmän.

Suomen viemät sotatarvikkeet ovat päässeet jo käyttöön kun Saudi-Arabian johtama koalitio on hyökännyt naapurimaahan Jemeniin taistelemaan maan johdon maanpakoon ajaneita huthikapinallisia vastaan. Käynnissä on täysimittainen maasota. Saudien johtamissa ilmapommituksissa on kuollut myös siviilejä.

Sodan seurauksena YK on julistanut Jemeniin korkeimman hätätilan. Sen mukaan yli 80 prosenttia maan asukkaista – noin 20 miljoonaa ihmistä – tarvitsee humanitaarista apua. Puolet väestöstä näkee nälkää. On ironista, että saudien kanssa samaa vihollista vastaan on taistelemassa terroristijärjestö al-Qaida. Suomi siis käytännössä tukee al-Qaidaa. Lisää kierroksia Suomen sotkeutumisesta maailmanpoliittiseen suurvaltapeliin tuo Saudi-Arabian sotilaallinen tuki Syyriassa taisteleville kapinallisryhmittymille. Keskeinen osa aseviennin ongelmasta on siinä, ettei Suomi kykene/halua valvoa viemiensä aseiden edelleenmyyntiä.

Saudi-Arabian ohella Arabiemiirikunnat nousi Suomelle tärkeäksi aseviennin kohteeksi. Suomesta vietiin vuonna 2014 Arabiemiirikuntiin kranaatinheittimiä ja niiden osia lähes 22 miljoonan euron arvosta. Bahrainin arabikevään tukahduttamiseen (2011) käytettiin myös suomalaisia aseita. Suomi vei Bahrainin asevoimille 3,5 miljoonan euron edestä tarkkuuskivääreitä, 15 tonnia patruunoita, aseiden varaosia ja varusteita sopivasti kuukausi ennen demokratiaa vaatineiden mielenosoitusten tukahduttamista.

Edellisten lisäksi myös vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet Thaimaa, Brunei ja Turkki ovat Suomen sotateollisuusviennin kohteita. Thaimaan sisäiset levottomuudet kärjistyivät toukokuussa 2014, jolloin armeija kaappasi vallan ja määräsi maahan poikkeustilan, jolla rajoitettiin muun muassa kansalaisten kokoontumis- ja liikkumisvapautta. Thaimaahan on Suomesta viety pääasiassa patruunoita, viestintäjärjestelmissä käytettäviä teleskooppimastoja sekä suojanaamareita.

Brunei on diktatuuri, jossa on voimassa ankara Sharia-laki. Esimerkiksi homoseksuaalisuudesta voi seurata kuolemanrangaistus kivittämällä. Maan muita ihmisoikeusongelmia ovat uskonnon-, sanan- ja kokoontumisvapauden rajoitukset sekä ulkomaisten työn- tekijöiden hyväksikäyttö. Brunein kanssa Suomi on tehnyt sopimuksen 2014 kovapohjaisten kellukeveneiden toimittamisesta maan puolustusvoimille.

Turkki puolestaan on systemaattisesti sortanut maansa kurdivähemmistöä. Maa rikkoi viime heinäkuussa yli kaksi vuotta vanhan tulitaukosopimuksen kurdien sissijärjestö PKK:n kanssa pommittamalla järjestön tukikohtia Pohjois-Irakissa ja pidättämällä satoja Turkin kurdiaktivisteja. Turkki on iskenyt kurdeja vastaan myös Syyriassa. Tämä on omiaan aiheuttamaan hämmennystä, koska Syyrian kurdit (osaltaan Suomen kouluttamat) ovat mukana USA:n liittoumassa (johon myös Turkki kuuluu) taistelemassa ISIS-järjestöä vastaan. Turkkiin on viety Suomesta pääasiassa suojaterästä sekä lisäksi suojavarusteita ja kemiallisten aseiden käytöltä suojaavia varusteita.

Suomi vie sotilasteknologiaa ja puolustustarvikkeita ihmisoikeusrikkomuksia tekeviin maihin, vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää sen. Kielto koskee myös aseiden tuontia. Siitä huolimatta Suomi ostaa sotatarvikkeita vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneeltä Israelilta. Israelilaisen aseteollisuuden tukemisen voi nähdä edistävän Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin jatkumista. Suomen puolustusministeriö teki 2013 hankintapäätöksen naamioverkkojen ja maastouttamisjärjestelmien ostamisesta israelilaiselta Fibrotex Ltd:ltä. Hankinnan arvo optioiden kanssa on 36 miljoonaa euroa.  Fibrotex Ltd:llä on läheiset yhteydet Israelin armeijaan, joka hankkii kaikki maastouttamismateriaalinsa Fibrotexilta yksinoikeudella. Lisäksi Israelista on toimitettu Suomeen Spike-ohjuksia, Hornet-hävittäjien laskutelinejärjestelmät sekä Orbiter 2 – miehittämättömiä minilennokkeja sekä suomalaisen puolustusvälinevalmistaja Patrian AMW- panssariajoneuvoissa käytettyjä UT 30 – tykkitorneja. Suomi on myös vienyt aseteknologiaa Israeliin. Suomi myi vuosina 2002-2007 Israelille Spike-panssarintorjuntaohjusten osia yli neljällä miljoonalla eurolla. Puolustusministeriöstä vakuutettiin, että kyse oli alihankinnasta. Suomesta viedyt osat asennettiin Puolan, Italian ja Espanjan armeijoille toimitettuihin ohjuksiin. Israelin armeija itse on käyttänyt Spik-ohjuksia muun muassa palestiinalaisten toista kansannousua vastaan 2000-luvun alussa, Libanonin sodassa 2006 sekä edellisessä Gazan sodassa 2008-2009.

Me suomalaiset olemme kietoutuneet globaaliin asetuotantoon myös eläkerahastojemme kautta. Suomalaiset eläkevakuutuslaitokset, Kuntien eläkevakuutus, Keva, Kirkon eläkerahasto ja pankit ovat sijoittaneet joko suoraan tai epäsuoraan suomalaisvaroja ydinaseita valmistaviin yhtiöihin. Erityisesti kirkolle tämä on kiusallista. Kirkon eläkerahasto ei ole päässyt sijoituksistaan eroon vaikka se on julkisuudessa antanut niin ymmärtää. Kirkon käyttämiin indeksirahastojen luonteeseen kuuluu ettei niiden yksittäisiin tuotteisiin voi juurikaan vaikuttaa. Tuotto menee tässä tapauksessa etiikan edelle.

Emme ole siis osattomia maailman konflikteista vaan päinvastoin omalta osaltamme syvästi niistä vastuullisia. Se velvoittaa meitä kantamaan vastuumme myös maailman pakolaistilanteen osalta. Emme voi levittää käsiämme ja esittää viatonta kun kätemme ovat veren tahrimat.

Näyttökuva 2015-10-29 kello 13.35.40

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s